„Лешникотрошачката“

Необходими съставки:

1 ч.ч. = 300 мл

P1160016

За палачинките:

2 ч.ч. брашно тип 500 (бяло брашно)

1 ч.ч. брашно тип 1150 (типово брашно)

3 с.л. нахутено брашно

3 с.л. квас (може да се пропусне)

P1160021

1 с.л. захар (мусковадо)

1/4 ч.л. сол

щипка куркума

щипка черна хималайска сол

1200 мл вода

P1160028

За лешниковия крем:

360 гр фурми

150 гр лешников тахан

100 мл вода

За „райския“мус:

5 бр. райски ябълки (около 1000 гр)

180 гр фурми (това е една равнина от пресните ирански фурми в кутиите)

50 гр лешников тахан

5 капки ванилова есенция

За декорация:

100 гр лешници

пош и накрайник за рози

Начин на приготовление:

Смесваме всички съставки за палачинките и ги разбиваме добре с помощта на тел, до получаването на гладко и напълно хомогенно палачинково тесто. Аз имах събуден квас и затова сложих и квас в палачинките, но спокойно може да пропуснете този момент. Тук е момента да ви предам знанието, което ми даде един доста добър готвач на времето, когато карах практиката си в кухнята на един много хубав хотел. Той ме научи да правя палачинки, естествено те бяха с яйца и мляко, но важен беше принципа. Всичко се случваше на око. Най-важното беше да се получи тесто с такава гъстота, че струята му да образува малко на брой балончета при изливането си (виж втората снимка, от приготовлението). Какво имам предвид? Палачинковото тесто не трябва да е нито много рядко, нито много плътно. Ако е много рядко палачинките залепват по тигана и не могат да се обръщат добре, ако е гъсто пък стават прекалено дебели, не могат да се разстелят хубаво по тигана и остават сурови във вътрешността си. Та това е за гъстотата на тестото. Избираме си подходящ по размер черпак, който да побира необходимото количество тесто за една палачинка и започваме да печем палачинките. Загряваме добре тигана и разстиламе сместа равномерно по него. За първата палачинка, аз лично, предпочитам винаги да си намажа тигана с малко мазнина. Случвало ми се е да залепне и затова вече се застраховам. Със следващите няма да го има този проблем, само в началото намазвам. Сега понеже правих доста голямо количество намазах отново и по средата на печенето, към 10-тата палачинка. Всяка палачинка обръщаме по два пъти за да се разделят двата слоя (виж снимката с подутата палачинка) и да се изпече по-добре палачинката. Ако не го направим с две обръщания, палачинките стават с малко сурова и сбита вътрешност, поради факта, че нямат яйца. Има си печене в тази рецепта, отне ми около час 🙂 , но резултата определено си заслужава. Приготвяме си кремчетата. Едното го кръстих лешников крем, понеже е с такава гъстота и консистенция, а другото е „райски“ мус, понеже се получава с много пухкава консистенция, точно като на мус. Много ефирен, много вкусен и много полезен, без захар, без мазнина и напълно суров. Пробвайте го и се уверете сами. За приготвянето на крема и муса, няма да изпадам в повече подробности, мисля че е абсолютно ясно вече как става. Смесваме всички съставки в каната на високооборотен блендер иии… action 😀 . Трябва да се получи еднородна, хомогенна смес. Много е важно обаче приготвянето на муса да стане в моента, в който ще работим с него. Поради видокото съдържание на пектинови вещества в райските ябълки, мусът желира доста бързо след като го приготвим и по-трудно се работи с него за украсата. Идва най-интересната част, сглобяването на тортата. В подходящ поднос започваме да редим ред палачинка с крем, ред палачинка с мус. Така реших да я направя, понеже крема е доста по-тежък на вкус от муса и си помислих, че ще се получи много тежка тортата ако слепя всички палачинки с крем. Ееее…СГРЕШИХ! Спокойно може да си направите повечко крем и да си намажете всички палачинки с него, а муса да използвате само за външната декорация на тортата. Ако пък сте почитатели на по-леките сладкиши, направете моя вариант. След като сме намазали всички палачинки, намазваме цялата торта с мус и я заглаждаме. Идва ред на „лешникотрошачката“ 😀 . Натрошаваме лешниците и декорираме тортата на вкус и лично предпочитание. Аз избрах накрайника за рози и напълних един пош с мус. Останалото го виждате. Крайния резултат е налице.

Това е моето проявено вдъхновение от едноименната приказка. Enjoy ❤

 

Реклами

2 thoughts on “„Лешникотрошачката“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s