Ябълков сладкиш

Необходими съставки:P1150934

3 ч.ч. брашно (тип 1150 – типово)

1 1/2 ч.ч. захар (мусковадо)

1 ч.ч. вода

2 с.л. сусамов тахан

500 г ябълки

1 с.л. цейлонска канела

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. лимонтузу

1 шепа орехи (по желание)

Начин на приготовление:

 

 

Смесваме сухите съставки в подходяща купа за целта. Разбъркваме ги много добре. Ако използваме захар мусковадо, както в случая, не забравяме да размачкаме бучиците, които са характерни за нея. Ако ги оставим обаче, след изпичането те се разтапят и карамелизират, така че  това може и да е желан ефект. Измиваме и почистваме ябълките и нарязваме половината на много дребни парченца, а останалите слагаме в каната на блендера. Прибавяме към тях сусамовия тахан и водата и блендираме всичко, до получаването на гладка хомогенна смес. Колкото повече ги разбиваме, толкова повече въздух влиза в сместа и толкова повече ще влезе и в сладкиша ни после. Така че „колкото повече, толкова повече“ 🙂 този въздух ще помогне на сладкиша ни да бухне. И чак когато сме сигурни, че фурната ни е загряла, изливаме получената ябълково млечна смес в сухите съставки и започваме да бъркаме. Разбъркването на содени теста става от горе надолу, така че да вкараме още малко въздух в тестото и никога не се прекалява с бъркането, за да не изпуснем кипящия ефект на содата. Прибавяме и нарязаните ябълки и разбъркваме и тях за кратко. Когато всичко вече е хубаво разбъркано, изсипваме сместа в подходяща тава, върху хартия за печене. Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180°С за 40 минути или до готовност. Понякога когато влагаме цели или нарязани плодове в тестата, може да се получи навлажняваме на тестото в тази област и е добре да ги попечем по-дълго време. Може да си направим тест за изпичане на сладкиша, като го боднем с дървена клечка, преди да го извадим от фурната. Дървото има грапава, хигроскопична повърхност и ако има влага в тестото то полепва по клечката. Така винаги може да разберем, дали е достатъчно изпечен сладкиша ни. Ако сме вложили обаче цели плодове в печивото е възможно въпреки всичко да извадим мокра клечката, но не трябва да има сурово тесто по нея, така че момента е много тънък. Общо взето трябва да имаме печене поне 40-50 минути на 170 – 180°С и няма да имаме проблеми. Особено ако фурната ни работи добре и пече равномерно от двете страни, защото се оказа, че моята не е добре и се наложи да изпека въпросния сладкиш само на горен реотан, което си е доста трудно 😀 . След като извадим сладкиша от фурната го оставяме да се охлади хубаво и чак тогава нарязваме и сервираме. Прекрасно допълнение към ябълковия сладкиш беше соевото кисело мляко бифидос, което бях приготвила от предния ден. Може да погледнете как да си приготвите такова на линка.

Много обичам аромата на печени ябълки и канела да се разнася у дома. Направо ми става едно такова топло, уютно и блажено. А вкуса на прясно изпечен сладкиш и мъркането от удоволствие на любимите хора е направо незаменимо. Това ме кара да продължавам да го правя отново и отново, винаги когато имам възможност да създавам условия за моменти на щастие с любимите хора. А какво по-подходящо за един слънчев, есенен, неделен следобед от ябълков сладкиш с аромат на канела ❤

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s