„Мулатче“

Необходими съставки:P1150707

1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко (за веганите соево)

1/2 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар мусковадо

3 ч.ч. брашно (аз използвах типово)

1 и 1/2 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. лимонтузу

3 – 4 с.л. какао

5 – 6 капки ванилия

1 с.л. какаово масло

1 с.л. кокосово масло

200 мл кокосово мляко или сметана

Начин на приготовление:

Смесваме брашното, захарта, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. лимонтузу, 2 с.л. какао и 3-4 капки ванилия в подходяща купа за целта и ги разбъркаваме хубаво. Включваме фурната да загрява на 200°С. Правим си кладенче в купата със сухите съставки. Слагаме 1/2 ч.л. сода в киселото млако и разбъркваме, докато кипне. Изсипваме го при сухите съставки. Изливаме и водата и разбъркваме внимателно всичко, докато не се получи гладко кексово тесто. Може да останат малки грашки от захарта, ако използвате мусковадо като мен, но това изобщо не бива да ви притеснява, понеже след изпичането на сладкиша те се превръщат в много вкусни карамелени моменти и са прекрасно допълнение към шоколадовото изкушение. Намазняваме си една тавичка и изсипваме тестото в нея. Слагаме тавата веднага в сгорещената до 200°С фурна и оставяме така за 5 минути. След това намаляваме фурната на 160°С и печем за още 35 минути. Може да боднем сладкиша с дървена клечка или шиш след изпичането, за да сме сигурни, че е добре изпечен отвътре. Ако клечката отане суха и чиста, значи сме си свършили работата чудесно. При содените теста са от изключителна важност няколко неща:

  1. Смесването на всички сухи съставки предварително.
  2. Внимателното разбъркване на тестото, отгоре – надолу, за да не премине кипящия ефект на содата и да се вкара максимално количество въздух в него. Разбъркването трябва да е за кратко време и в същото време ефективно, за да се смесят добре всички съставки.
  3. Фурната трябва да е загрята на 200°С веднага след като сме разбъркали тестото.
  4. Отваряме фурната, слагаме тестото да се пече, затваряме и след 5 минути намаляваме на 160°С. Повече не отваряме до края на печенето.

Много хора не спазват тези простички правила за приготвянето на содени теста и си мислят, че се получава нещо… и то е така. Но резултата е доста по-лош, от колкото трябва да бъде. Соденото тесто трябва да е меко и въздушно с равномерно разположени малки шупли. Разбира се има рецепти с изключения, където се правят различни гимнастики при печенето, за да се постигне влажност в печивото или пък изсушаване, когато трябва да има сироп и т.н.

Тази рецепта сигурно всички я знаят, това е един от любимите ми сладкиши от детството ми „Негърче“, но реших да я направя и във веган вариант без мазнина в самия сладкиш, за да се знае, че и така се получава прекрасно. Едно време мама мажеше „Негърчето“ отгоре с краве масло, веднага щом го извади от фурната, а аз сега приготвих една млечно – шоколадова заливка, с която ще залея сладкиша след като изстине. Та може да е каже, че моят вариант е леко „Мулатче“ 😀

В купичка слагаме кокосовото масло, какаовото масло, останалото какао, 2-3 капки ванилия и я слагаме на котлона да се разтопят маслата. Може да прибавим и малко вода, колкото да не загори първоначално какаото. Нагласяме котлона на ниска степен, поради същата причина. След като сме разбъркали всичко добре, махаме купичката от котлона и изливаме вътре кокосовото мляко или сметана. Разбъркваме хубаво и изливаме получения шоколад върху сладкиша. Оставяме тавата в хладилника, да се охлади добре. Нарязваме на подходящи порционни парчета и гарнираме по желание и вкус. Аз много харесвам смесицата на шоколад с ягоди. И в сезона на този прекрасен плод реших, че много ми се ядат ягоди, а след това реших, че ми се ядат ягоди с шоколад и се сетих за сладкиша на мама. Та това е причината да споделя тази рецепта реално 🙂 отново моят нестихващ апетит ❤

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s