Продукти:

…иии воала 🙂
400 мл топла вода
1 буркан възбуден квас
1 чл сол
брашно, колкото поеме, но отива някъде около 4-5 чч 😉
Приготовление:
Пресяваме си брашното. В съдинка слагаме 3 чч от него, прибавяме солта и правим кладенче. Изливаме си водата и кваса и разбъркваме хубаво да се получи гъсто тесто. Покриваме с намазнено найлонче и оставяме така 2 часа да си увеличи обема поне двойно. Прибавяме още 1 чч брашно и като стане толкова гъсто, че да се замесва, си го изсипваме на плота върху малко брашно. Замесваме меко тесто, може да си го помесим поне 10-15 минутки. Бялото брашно много обича да го месим, колкото повече, толкова повече. Е, не е необходимо да се престараваме де, но поне няколко минутки може да си поиграем с него, да му се отпуснат хубаво глутеновите нишки и да втаса после едно хуууубаво 🙂 .
И така, след като сме помесили, оформяме хлебчето и го слагаме в намазнена тавичка, покриваме го с намазненото найлонче и оставяме за 2-3 часа да втаса на стайна температура. Печем в предварително загрята фурна на 200°С за 5-6 минути, изваждаме, прерязваме отново отгоре, че хубаво да се отвори при печенето и печем на 170°С за час. При тестото от бяло брашно трябва да се има предвид, че втасва за по-малко време от пълнозърнестите брашна, така че при белия хляб, за мен поне, е по-добър вариантът с дневното втасване, за да се наблюдава процеса и да се регулира, понеже някой път може и по-бързо да стане готов за печене. Но ако не е удобен този вариант може да се действа и по схемата с дългото нощно втасване в хладилника, описана в предишната публикация.
Така че, който и вариант да си изберете, трябва да знаете, че резултатът е невероятно вкусен, домашен, квасен хляб 😉