Необходими продукти:
1 бр. портокал
300 гр овесени ядки
150 гр орехи
1 кутия фурми
5-6 капки био етерично масло от портокал
1 пъпка карамфил (стрита на прах)
щипка индийско орехче
2 с.л. канела и 1 с.л. рожково брашно (за овалване)
Начин на приготовление:
Смиламе си овесените ядки на брашно и прибавяме към него смлените орехи, индийското орехче и карамфила (стрит на прах). Изцеждаме сока от портокала. Измиваме фурмите и ги обезкостяваме. Смиламе ги в блендер със сока от портокала и няколко капки портокалово етерично масло на гладък крем. Ако разполагате с био или домашни портокали, може да настържете кората им на ситно ренде и да я прибавите към крема, вместо етеричното масло от портокал. Те ще предадат същия наситен вкус на бонбонките. Изсипваме крема при сухите съставки и омесваме твърдо тесто, покриваме го с найлонче и оставяме да си почине за час-два в хладилник. Оформяме си малки топченца, колкото хапка и овалваме в смес от канелата и рожковото брашно.
На мен лично бонбоните много ми харесват оваляни само в канела, но на някои им идва в повече и затова съм записала в рецептата да се прибави и малко рожково брашно. Ако сте фенове обаче на канелата, като мен, спокойно може да не слагате рожково брашно 😉 така бонбонките стават много канелено – портокалови ❤
Прекрасни са! Браво, Дидка! Продължавай да ни радваш с нови,интиресни и вкусни лакомства!
ХаресвамLiked by 1 person
Много ти благодаря Стели 🙂 удоволствие е за мен да го правя ❤
ХаресвамХаресвам
Сега правя тази рецепта. Точно си почива тестото в хладилника и…се сещам, че май оризовото брашно е по-сурово от овесеното, а аз сложих оризово, че уж без глутен… Сега, ще могат ли да се ядат сурови?
Много е вкусна комбинацията от подправките с портокала, ммм… 🙂
ХаресвамХаресвам
…толкова съм гледала в бързината, че сега забелязах, че е от просо брашното, не от ориз. Все пак просото по-бързо се сварява от ориза.. Има ли значение това? 🙂
ХаресвамLiked by 1 person
Мира, овесените ядки са предварително запарени и пресовани овесени зърна, хапват се само леко накиснати и са готови, а брашната, които ми изброи са съвсем сурови и определено трудно ще се усвоят от организма, може да ви заболят стомасите, а също така и в сурово състояне имат силно запичащ ефект, така че внимавайте. Поне не яжте в големи количества 😉
ХаресвамХаресвам
Не ми дава да лайквам тук..така, че – Like! 🙂
Мисля си, дали да не ги запека леко – за 20 мин на 100 градуса например. Кое ще е по-малкото зло – печените орехи или суровото брашно? :))
ХаресвамLiked by 1 person
хаха, това е добър въпрос, мисля, че е по-добре да ги запечеш 😉 знам, че от печени орехи нищо не ми е ставало, но за суровото брашно не съм напълно сигурна 😉 на слаба фурна ще стане супер за ядене 🙂
ХаресвамХаресвам
Like! 🙂
ХаресвамХаресвам
Мира, какво стана с бонбонките, получи ли се нещо, което може да се изяде? 🙂
ХаресвамХаресвам