Зимни Портокалки

Необходими продукти:P1140191

1 бр. портокал

300 гр овесени ядки

150 гр орехи

1 кутия фурми

5-6 капки био етерично масло от портокал

1 пъпка карамфил (стрита на прах)

щипка индийско орехче

2 с.л. канела и 1 с.л. рожково брашно (за овалване)

 

Начин на приготовление:

Смиламе си овесените ядки на брашно и прибавяме към него смлените орехи, индийското орехче и карамфила (стрит на прах). Изцеждаме сока от портокала. Измиваме фурмите и ги обезкостяваме. Смиламе ги в блендер със сока от портокала и няколко капки портокалово етерично масло на гладък крем. Ако разполагате с био или домашни портокали, може да настържете кората им на ситно ренде и да я прибавите към крема, вместо етеричното масло от портокал. Те ще предадат същия наситен вкус на бонбонките. Изсипваме крема при сухите съставки и омесваме твърдо тесто, покриваме го с найлонче и оставяме да си почине за час-два в хладилник. Оформяме си малки топченца, колкото хапка и овалваме в смес от канелата и рожковото брашно.

На мен лично бонбоните много ми харесват оваляни само в канела, но на някои им идва в повече и затова съм записала в рецептата да се прибави и малко рожково брашно. Ако сте фенове обаче на канелата, като мен, спокойно може да не слагате рожково брашно 😉 така бонбонките стават много канелено – портокалови ❤

Реклами

9 мнения за “Зимни Портокалки

  1. Mira каза:

    Сега правя тази рецепта. Точно си почива тестото в хладилника и…се сещам, че май оризовото брашно е по-сурово от овесеното, а аз сложих оризово, че уж без глутен… Сега, ще могат ли да се ядат сурови?
    Много е вкусна комбинацията от подправките с портокала, ммм… 🙂

    Харесвам

  2. Mira каза:

    …толкова съм гледала в бързината, че сега забелязах, че е от просо брашното, не от ориз. Все пак просото по-бързо се сварява от ориза.. Има ли значение това? 🙂

    Liked by 1 person

  3. Мира, овесените ядки са предварително запарени и пресовани овесени зърна, хапват се само леко накиснати и са готови, а брашната, които ми изброи са съвсем сурови и определено трудно ще се усвоят от организма, може да ви заболят стомасите, а също така и в сурово състояне имат силно запичащ ефект, така че внимавайте. Поне не яжте в големи количества 😉

    Харесвам

  4. Mira каза:

    Не ми дава да лайквам тук..така, че – Like! 🙂

    Мисля си, дали да не ги запека леко – за 20 мин на 100 градуса например. Кое ще е по-малкото зло – печените орехи или суровото брашно? :))

    Liked by 1 person

  5. хаха, това е добър въпрос, мисля, че е по-добре да ги запечеш 😉 знам, че от печени орехи нищо не ми е ставало, но за суровото брашно не съм напълно сигурна 😉 на слаба фурна ще стане супер за ядене 🙂

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s