Зимни Портокалки

Продукти:P1140191

1 бр. портокал

1/2 бр. лимон

300 гр овесени ядки

150 гр орехи

1 кутия фурми

5-6 капки био етерично масло от портокал

2-3 пъпки карамфил (стрити на прах)

щипка индийско орехче

2 с.л. канела и 1 с.л. рожково брашно (за овалване)

 

Приготовление:

Смиламе си овесчето на брашно и прибавяме към него смлените орехи, индийското орехче и карамфила (стрит на прах). Измиваме и накисваме за 15-ина минутки фурмите. Обелваме ги, обезкостяваме ги и ги смиламе на гладък крем заедно със сока от портокала, лимона и няколко капки портокалово етерично масло. Ако разполагате с био или домашни портокал и лимон, може да настържете кората им на ситно ренде и да я прибавите към крема, вместо етеричното масло от портокал. Те ще предадат същия наситен вкус на бонбонките.

Изсипваме крема при сухите съставки и омесваме твърдо тесто, покриваме го с найлонче и оставяме да си почине за час-два в хладилник. Оформяме си малки топченца, колкото хапка и овалваме в смес от канелата и рожковото брашно.

На мен лично много ми харесват оваляни само в канела, но на някои им идва в повече и затова съм записала в рецептата да се прибави и малко рожково брашно. Но ако сте фенове на канелата, спокойно може да не слагате рожкови 😉 стават много канелено-портокалови ❤

Advertisements

9 thoughts on “Зимни Портокалки

  1. Stelli каза:

    Прекрасни са! Браво, Дидка! Продължавай да ни радваш с нови,интиресни и вкусни лакомства!

    Liked by 1 person

  2. Mira каза:

    Сега правя тази рецепта. Точно си почива тестото в хладилника и…се сещам, че май оризовото брашно е по-сурово от овесеното, а аз сложих оризово, че уж без глутен… Сега, ще могат ли да се ядат сурови?
    Много е вкусна комбинацията от подправките с портокала, ммм… 🙂

    Like

  3. Mira каза:

    …толкова съм гледала в бързината, че сега забелязах, че е от просо брашното, не от ориз. Все пак просото по-бързо се сварява от ориза.. Има ли значение това? 🙂

    Liked by 1 person

  4. Мира, овесените ядки са предварително запарени и пресовани овесени зърна, хапват се само леко накиснати и са готови, а брашната, които ми изброи са съвсем сурови и определено трудно ще се усвоят от организма, може да ви заболят стомасите, а също така и в сурово състояне имат силно запичащ ефект, така че внимавайте. Поне не яжте в големи количества 😉

    Like

  5. Mira каза:

    Не ми дава да лайквам тук..така, че – Like! 🙂

    Мисля си, дали да не ги запека леко – за 20 мин на 100 градуса например. Кое ще е по-малкото зло – печените орехи или суровото брашно? :))

    Liked by 1 person

  6. хаха, това е добър въпрос, мисля, че е по-добре да ги запечеш 😉 знам, че от печени орехи нищо не ми е ставало, но за суровото брашно не съм напълно сигурна 😉 на слаба фурна ще стане супер за ядене 🙂

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s