Еклеров сладкиш

Продукти:P1130677

3 чч брашно

1/2 л сусамово мляко

4 банана

1 чч захар (мусковадо или кокосова)

1 чл сода

1 чл лимонтузу

1 сл рожково брашно, 1 сл какао, ванилия и нещо за намазване, някакво сладко или Течен шоколад Гайо

Приготовление:

Пресяваме си брашното и прибавяме содата, лимонтузуто, ванилията и захарта. Правим си кладенче и в него изливаме млякото (2 сл сусамов тахан с 500 мл топла вода и щипка сол, разбиваме в блендера за 5 минути, да се получи хубава пяна). Разбъркваме внимателно да се получи гъсто кексово тесто. В тава върху хартия за печене изливаме половината от сместа, отгоре подреждаме бананите, нарязани по дължина, така че да покрият блата. Към останалата смес си добавяме какаото, рожковото брашно и изсипваме върху бананите. Печем в предварително загрята фурна на 170°С за 40-50 минути. След като сладкишът се поохлади, го обръщаме на обратно в поднос и декорираме отгоре със сладко от боровинки, но може и с друго нещо по желание и вкус.

Кръстих този сладкиш еклеров, защото след изпичането бананите станаха на крем и вкусът наподобява на еклер, но веган и без мазнина 😉

 

 

 

Advertisements

5 thoughts on “Еклеров сладкиш

  1. Мира каза:

    Дали ще стане добре и с пълнозърнесто брашно? Пробвали ли сте с лимец, например?

    Liked by 1 person

  2. хм, незнам, аз с типово го правих, но мисля си да не остане влажен с пълнозърнестото брашно, че то е много тежко и содата трудно го повдига него, а и ако е по едричко и глутена му ще е по-малко, незнам 🙂 по-добре е по принцип с бяло или най-много типово 😉 специално този сладкиш де, защото той и без това е по влажен заради бананите, та си мисля да не рискуваш май 🙂 иначе е, може би най-вкусния, който съм правила до сега 😉

    Like

  3. Анонимен каза:

    Благодаря! Ето, че си има тънкости, които ги зная само любителите на тестените произведения. А, аз веднъж годишно сядам нещо такова да приготвя и пропускам елементарни неща. Хубаво е да се споделя! 🙂

    Liked by 1 person

  4. Да, тънкости си има, но си има и технология, която трябва да се следва, понеже иначе не става 🙂 аз завърших такова училище и тогава не го отцених въобще, но сега ми е много полезно. Основата, която ми е дало е много стабилна и безценна, а то от там на сетне може да се надгражда до безкрай, на всеки според възможностите. А държавния ми изпит беше „технология на тестата“ хаха сега се сещам, колко много видове теста има, и коко е интересна работата с тях. А когато започна да интегрирам знанието в рецепти за здравословни, веган, нискомазнинни-високовъглехидратни сладкиши и ястия и нещата, по-често, се получават 🙂 та за това се реших и на този блог, за да мога да споделям с повече хора ❤

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s