Хляб с малц

P1140070

Необходими продукти:

3 ч.ч. типово брашно

1 ч.ч. ръжено брашно

500 мл вода

1 ч.л. сол

1 буркан 700 мл с активен квас (това количество отговаря на 300 мл квас някъде, но когато се активира, си увеличава обема неколкократно)

1 пакетче малц (аз използвам смес от малцове, които са създадени, за направата една традиционна руска безалкохолна напитка, която се нарича „Квас“ на линкчето може да видите от къде си я закупувам 😉 )

шепа ленено семе (може и без него)

В брашното няма нищо специално. Хубаво е да е чисто и ситно. Особено важно е ръженото брашно да е ситно смляно, за да се получават хубави ръжени хлябове. Използвам брашната на Техра и ръженото им е много хубаво.

Водата трябва да бъде пречистена или изворна и затоплена.

Начин на приготовление:

В съдинка смесваме 2 ч.ч. типово брашно с 1 ч.ч. ръжено брашно и солта, правим си кладенче и в него изсипваме буркана с активния квас . В същия буркан наливаме топлата водичка, обираме хубаво квасеца от стените и наливаме и нея, накрая прибавяме и въпросния малц. Той не играе никаква роля за направата на квасен хляб, придава по-наситен аромат и вкус на хляба и става по-тъмен от обикновенно и затова този път реших да разнообразя. Рзбъркваме хубаво да се смесят всички продукти, поръсваме си лененото семе и покриваме съда с найлонче, да не хваща сместа кора и оставяме така на стайна температура 20-22°С за 3 часа. Някой път прибавям цели семенца ленено семе в хляба, за по-добра работа на червата. На мен много добре ми се отразява, но може и без него. Ако температурата в стаята е по-висока, този процес по предварителното втасване ще отнеме по-малко време, около 2 часа.

Напълно втасалата смес трябва да е удвоила обема си. Замесваме си меко тесто с останалото брашно, но не месим дълго време, а само колкото да може да съберем тестото и да го оформим на хлебче (отнема най-много 5-10 минутки). Слагаме си хлебчето в тава, аз използвам йенска тавичка намазнена с малко шарлан. Поръсваме си хляба с брашно и правим разрез с ножа до долу. Всеки сам може да си прецени каква шарка иска да си направи на хляба, но аз съм избрала този разрез, понеже после стават хубави филийки. Покриваме си тавата с найлонче и оставяме в хладилника за една нощ, примерно 6-8 часа на 2-4 °С. На сутринта изваждаме тавата, да се отвърне малко, че да не спукаме тавичката и след 10-ина минути слагаме да печем в предварително загрята фурна на 200°С за 5 минути. След 5 минути печене, изваждаме хляба, правим още веднъж повърхностен разрез по средата, само колкото да разпукаме лекичко появилата се коричка и оставяме да се пече на 180°С за 50 минути до час, зависи колко голям се е получил хлябът. За този специално ми отиде час 🙂 . Много зависи и фурната как пече, колко е силен токът в определения момент. Затова е добре всеки да си познава техниката и да се преценява на момента. Но печенето на един хляб не трябва да отнема по-малко от 45-50 минути, ако се наложи намаляваме температурата, за да достигнем до това времетраене. В противен случай ще е клисав във вътрешността.

По тази технология за един хляб втасването от-до ми е 16-18 часа. Винаги преди да замеся хляб си оставям 1 с.л. квас в нов буркан, прибавям 1 с.л. ръжено или типово брашно и го правя на гъста, брашнена каша, така го оставям в хладилника за следващия път. След изваждането от хладилника, го захранвам един-два пъти с по 1-2 с.л. брашно и за 6-8 часа отново имам активен квас за месене.

Този хляб се получава изключително ароматен, заради малцовете, които влагам в него. Приготвяме си го понякока, за разнообразие ❤

Дано съм се изразила добре, за да могат повече хора да се насладят на това съкровище –квасения хляб 🙂

6 мнения за “Хляб с малц

  1. Здравей Веси, аз съм пуснала линкче към нашия магазин, пускаме по еконт веднага 😉 а ако не ти се занимава с онлайн търговия, може да видиш в някои мелници имат сух вариант на някои малцове 🙂 Специално за техра знам със сигурност, че имат, но до колкото знам количеството, което предлагат е доста голямо за едно домакинство 🙂
    ПоЗдрави ❤

    Харесвам

  2. Здравей Кирил, ами да малко непрофесионална терминология използвам, но пък моя квас си е възбуден отвсякъде и добре ме храни за непрофесионалист 😀 Важното е да е весело ❤

    Харесвам

Вашият коментар