Хляб с малц

Продукти:P1140070

3 чч типово брашно

1 чч ръжено брашно

500 мл вода

1 чл сол

1 буркан с възбуден квас (това количество отговаря на 250-300 мл квас някъде, но когато се възбуди, си увеличава обема неколкократно)P1140063

1 пакетче малц

малко ленено семе

За това хлебче използвах малко малц, просто ей така, за разнообразие. Придава много хубав аромат на малц и хмел. Понеже аз използвам руски малц, с който се приготвя една много известна тяхна напитка, наречена „квас“ и в него освен ечемичен и ръжен малц има и хмел, та затова става много ароматен хлябът.

В брашното няма нищо специално. Хубаво е да е чисто и ситно. Особено важно е ръженото брашно да е ситно смляно, за да се получават хубави ръжени хлябове. Използвам на Техра брашната и ръженото им е много хубаво. По нататък ще направим и чист 100% ръжен хляб с него и ще ви споделя, колко хубав и мек става за почуда на всички 😉 .

Водата трябва да бъде пречистена или изворна и затоплена.

Приготовление:

В съдинка смесваме 2 чч типово брашно с 1 чч ръжено и солта, правим си кладенче и в него изсипваме буркана с възбудения квас (трябва да изглежда като на картинката от предната публикация – да се е надигнал и да е пълен с балончета). В същия буркан наливаме топлата водичка, обираме хубаво квасеца от стените и наливаме и нея, като накрая прибавяме и въпросния малц, като спокойно може да действаме и без него. Той не играе никаква роля за направата на квасен хляб, просто този път реших да разнообразя и затова сложих. Рзбъркваме хубаво да се смесят всички продукти, поръсваме си лененото семе и покриваме съда с найлонче, да не хваща кора сместа и оставяме така на стайна температура за 3 часа.

На третия час сместа е втасала и е удвоила обема си. Замесваме си меко тесто с останалото брашно, но не месим дълго време, а само колкото да може да съберем тестото и да го оформим на хлебче (отнема най-много 5 минутки). Слагаме си хлебчето в тава, аз използвам йенска тавичка намазнена с малко шарлан. Поръсвам си го с брашно и правя разрез с нож до долу. Всеки сам може да си прецени, каква шарка иска да си направи на хляба, но аз съм избрала този разрез, понеже после стават хубави филийки. Покриваме си тавата с найлонче и оставяме в хладилника за една нощ, примерно 8-9 часа. На сутринта изваждаме тавата, да се отвърне малко, че да не спукаме тавичката и след 10-ина минути слагаме да печем в предварително загрята фурна на 200°С за 5-6 минути. Изваждаме, правим още веднъж разреза по средата и оставяме да се пече на 170°С за 50 минути до час, зависи колко голям се е получил хлябът. За този специално ми отиде час 🙂 . Много зависи и фурната как пече, колко е силен токът в определения момент. Затова е добре всеки да си познава техниката и да се преценява на момента. Но печенето на един хляб не трябва да отнема по-малко от 45-50 минути, ако се наложи намаляваме температурата, за да достигнем до това времетраене. В противен случай ще е клисав във вътрешността.

По тази технология за един хляб втасването от-до ми е 16-18 часа. Винаги преди да замеся хляб си оставям 1 сл квас в нов буркан, прибавям 1 сл ръжено брашно и го правя на гъста, брашнена каша, като го оставям в хладилника за следващия път. След изваждането от хладилника, го захранвам два пъти с по 1-2 сл ръж и за 6-8 часа отново имам активен квас за месене.

Дано съм се изразила добре, за да могат повече хора да се насладят на това съкровище –квасения хляб 🙂

Advertisements

5 thoughts on “Хляб с малц

  1. Здравей Веси, аз съм пуснала линкче към нашия магазин, пускаме по еконт веднага 😉 а ако не ти се занимава с онлайн търговия, може да видиш в някои мелници имат сух вариант на някои малцове 🙂 Специално за техра знам със сигурност, че имат, но до колкото знам количеството, което предлагат е доста голямо за едно домакинство 🙂
    ПоЗдрави ❤

    Like

  2. Здравей Кирил, ами да малко непрофесионална терминология използвам, но пък моя квас си е възбуден отвсякъде и добре ме храни за непрофесионалист 😀 Важното е да е весело ❤

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s